- Het gemiddelde energieverbruik van woningen verschilt sterk op basis van het energielabel van huizen.
- Onderzoeksbureau Calcasa concludeert dat het gasverbuik van een woning met het laagste energielabel G gemiddeld 50 procent hoger ligt dan van een woning met energielabel A.
- Ook is het energieverbruik van huurwoningen gemiddeld genomen hoger dan het verbruik van gas en stroom bij koopwoningen.
- Lees ook: Hoe hoog is jouw termijnbedrag voor gas en stroom? Dit betalen Nederlanders gemiddeld per maand aan hun energieleverancier
Het energielabel van een woning kan van grote invloed zijn op de energierekening. Vooral voor het gasverbruik zijn er grote verschillen tussen woningen met een hoog en een laag energielabel. Slechte isolatie leidt tot een fors hoger gasverbruik, wat momenteel extra nadelig is voor de energierekening.
Dat concludeert marktonderzoeker Calcasa, gespecialiseerd in de analyse en waardering van onroerend goed, dinsdag in een nieuw onderzoek.
Lees ook: Het kabinet en energiebedrijven zijn het naar verluidt eens over een prijsplafond voor energie
Calcasa heeft op basis van cijfers van het CBS en actuele energietarieven gekeken naar het verbruik en de geschatte gemiddelde kosten van woningen met verschillende energielabels.
Voor het gasverbruik geldt dat dit gemiddeld 50 procent hoger is voor woningen met een G-label, vergeleken met woningen met het hoogste energielabel A. Het stroomverbruik voor woningen met energielabel G ligt gemiddeld 15 procent tot 25 procent hoger dan bij woningen met energielabel A.
In de onderstaande tabel heeft Calcasa het gemiddelde gasverbruik weergegeven voor woningen met verschillende energielabels. Gekeken is naar het gemiddelde verbruik per 100 vierkante meter voor zowel koop- als huurwoningen.
Te zien is dat gemiddelde gasverbruik bij huurwoningen (blauwe balken) bij alle energielabels wat hoger ligt dan bij koopwoningen.
Als je kijkt naar het jaarlijkse stroomverbruik van koop- en huurwoningen met verschillende energielabels, dan ziet dat er voor woningen van 100 vierkante meter als volgt uit.
Op basis van de actuele energietarieven bij verschillende grote aanbieders in september komt Calcasa tot de conclusie dat een gemiddelde koopwoning van 100 vierkante meter met energielabel G jaarlijks circa 2.000 euro hogere kosten heeft voor stroom en gas dan een koopwoning met label G. Een verschil van 40 procent.
Voor een gemiddelde huurwoning van 100 vierkante meter geldt dat de energierekening voor een huis met label G gemiddeld 2.500 euro hoger ligt vergeleken met een woning met label A.
Verduurzaming stagneert bij energielabel F en G
Bijna één op de drie woningen in Nederland met een geregistreerd energielabel heeft het hoogste energielabel A, zo blijkt uit het onderzoek van Calcasa.
De verduurzaming van woningen stagneert juist bij huizen met de laagste energielabels, vooral op de huurmarkt. Vanwege de stijgende kosten voor stroom en gas is slechte isolatie van woningen een steeds groter probleem.
Het percentage woningen met de laagste labels F en G blijft echter al lange tijd gelijk. Voor de totale woningvoorraad gaat het om iets minder dan 10 procent.
In de onderstaande tabel is de ontwikkeling van energielabels voor de Nederlandse woningvoorraad te zien. Het gaat hierbij alleen om huizen met een geregistreerd energielabel. Twee op de vijf woningen in Nederland heeft nog geen energielabel, waarbij de kans groter is dat bij deze groep meer woningen zitten met lagere energielabels.
Vooral in de huurmarkt zijn woningen met lage energielabels een probleem. Daar heeft ongeveer 11 procent van de woningen energielabel F of G. Minister Hugo de Jonge van Wonen gaf eerder aan vanaf 2030 geen woningen meer te laten verhuren met labels E, F en G.